Tutkailen Kiilto Oy:n verkkosivuja tutustuakseni yhtiön ja Kiilto Family – konsernin toimintaan. Mieleeni jää erityisesti tavoite pysyvään kumppanuuteen asiakassuhteissa.

Haastattelen Minna Hurua, joka on Kiilto Family – konsernin Head of People and Culture. Päätän kysyä haastattelun aluksi suutarin lapsen kenkiin liittyvän kysymyksen. Pyrkiikö organisaatio pysyvään kumppanuuteen myös henkilöstösuhteissaan?

– Sana kumppanuus ei kuulu henkilöstösuhteissa omaan kielenkäyttöön, mutta ajatuksen kyllä jaan, Huru sanoo.

Keskustelemme aiheesta lisää haastattelun aikana, mutta kerron siitä enemmän blogin loppupuolella. Muutama sana ensin haastateltavasta.

Minna Huru on työskennellyt työ- ja organisaatiopsykologina koko uransa. Koulutukseltaan hän on psykologi. Kuka olet Minna Huru?

Olen asioista innostuva ja eteenpäin katsova henkilö ja näen asioissa enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia. Tiedän, että tässä kohtaa moni kertoo perheestään ja olen myös äiti. Kuvaan itseäni tässä nyt näin.

Minna kertoo liikkuvansa mielellään. Sukset ja hiihtoladut kuuluvat hänen rentoutumistapoihin talvella. Kesällä hän liikkuu mieluusti golfkentillä ja puttigriineillä.

Työ hallitsee aikaani kokonaisvaltaisesti, sillä henkilöstöasiat eivät ole aina helppoja. Vapaa-ajalla pidän kuitenkin lukemisesta ja liikkumisesta. Golfia pelaan kesäisin ja talvella hiihdän. Liikkuminen ja lukeminen ovat parhaita tapoja irrottautua arjesta, Minna sanoo.

 

Ikäjohtaminen, vink, vink!

Kiilto Family – konserni omaa yli 800 työntekijää. Joukkoon mahtuu monenkirjavia elämänkokemuksia ja taustoja omaavia työntekijöitä. Kysyn haastateltavalta: ”Millä tavalla kiiltolaisten erilaisuus otetaan huomioon organisaatiossa?”

– Monisyinen kysymys. Otamme erilaiset työntekijät hyvin monella tavalla huomioon. Uuden henkilön saapuessa meillä on tapana laatia perehdytyssuunnitelma, joka ottaa yksilöllisen taustan huomioon. Huomioimme myös työntekijöiden erilaisia elämäntilanteita ja tarjoamme esimerkiksi lastenhoitopalveluita ruuhkavuosia eläville työntekijöille. Siinä on joitain asioita. Asia on todella merkittävä, sillä tahdomme olla houkutteleva työpaikka, Huru sanoo.

Minna Huru mainitsee myös, kuinka eläkeikää lähestyvien työntekijöiden tarpeita on huomioitu. Kohderyhmän tukemista kehitetään tällä hetkellä aktiivisesti ja esillä ovat olleet mm. työergonomiaan liittyvät asiat. Työntekijöiden erilaisuutta koskevan keskustelun lopuksi Huru mainitsee asiaan liittyvän artikkelin, joka oli tuotu hänen työpöydälleen.

– Vähän aikaa sitten huomasin työpöydälläni ikäjohtamista koskevan artikkelin. Joku oli sujauttanut sen pöydälleni. Tarkoituksena oli kait sanoa, että vink, vink, henkilöstöjohtajan olisi hyvä perehtyä asiaan.

 

Kumppanuutta työhyvinvoinnin kehittämisessä

Palaan nyt alussa mainitsemaani keskusteluun kumppanuudesta. Haastattelun aikana Minna Huru mainitsee, että kiiltolaisten osaaminen ja osaamisen kehittäminen on yritykselle tärkeää. Osaamisen eteenpäin siirtämiseen liittyy keskeisesti ajatus työntekijöiden yhteistyöstä ja kumppanuudesta.

– Kun saavuin Kiilto-konsernin palvelukseen, niin monella suunnalla oli tunnistettavissa, että osaaminen oli jonkin avainhenkilön päässä, mutta ei näkyvästi kaikille esillä. Kiinnitämme nykyään entistä enemmän huomiota siihen, että osaaminen tulisi organisaatiossa näkyväksi. Meillä on työkiertoa erityisesti tuotannossa, mutta myös muualla. Pyrimme tällaisella käytännöllä vahvistamaan moniosaamista siten, että osaaminen ei ole yhden henkilön varassa.

Keskustelemme Minnan kanssa myös työhyvinvoinnista, jossa ajatus kumppanuudesta tulee myös esille. Huru kertoo toivovansa, että esimerkiksi eläkkeelle siirtymistä lähestyvien henkilöiden viimeiset työvuodet olisivat hyviä. Tavoitteeseen pääsy vaatii yhteistyötä työnantajan ja työntekijöiden välillä.

– On tärkeää, että jaksamme myös työuran loppupäässä innostua vielä työn tekemisestä. Työnantaja ja työntekijä voivat tehdä yhdessä viimeisistä vuosista hyviä. Mainittakoon, että meillä on lokakuun lopussa työhyvinvointiin liittyvä työpaja. Toivon, että saisimme sieltä lisäsyöttöjä siitä, mitä yhteistyö voisi tässä olla. Mielenkiintoista olisi kuulla nimenomaan työelämän joustoihin ja jaksamiseen liittyviä asioita.

Haastatteluaika on loppu. Päätän kuitenkin esittää vielä yhden kysymyksen ennen kiitoksia. Minna, mitä tahtoisit viestiä tässä haastattelussa henkilöstölle?

– Ehkä juuri kumppanuutta, joka liittyy työelämän nopeasti muuttuviin vaatimuksiin. Muutosta on ollut aina ja sitä tapahtuu jatkuvasti, niin itsessä kuin työpaikalla. Nykypäivässä on uutta se, että uusiutumisen ja muutoksen tarve on entistä nopeampaa. Ajattelen, että muutokset vaativat työntekijöiltä henkisesti entistä enemmän. Ajattelukykyä pitäisi kehittää ja henkistä hyvinvointia ylläpitää. Tällaisessa ympäristössä selviytymiseen tarvitaan kumppanuutta ja yhdessä tekemistä. Sitä toivon ja sitä tahdon viestiä.

 

Liity mukaan Nextmile -yhteisöön. Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa Facebook / Twitter / LinkedIn / Instagram niin saat tiedon tuoreeltaan uutisista ja mm. Eeron uusimmista kirjoituksista. 

 

Mistä aiheista haluaisit lukea seuraavaksi?