”Eläkkeelle pitäisi jäädä, mutta kukahan tätä firmaa jatkaisi?” Tämä on ajatus monen yrittäjän mielessä.  Valtakunnallinen Omistajanvaihdosbarometri 2018 kertoo, että Suomessa on lähes 50.000 yritystä, joiden omistaja on jäämässä eläkkeelle seuraavan 10 vuoden aikana. Näistä valtaosassa jatkajaa ei löydy perheestä. Yrittäjänä eläköityminen vaatii enemmän kuin sen, että juot kakkukahvit viimeisenä työpäivänä ja luovutat manttelin seuraajallasi.

”Mitä teen yritykselleni?”

Jotta eläkkeelle jääminen ylipäätään on mahdollista, sinun tulee päättää mitä teet yrityksellesi. Käytännössä vaihtoehtojasi ovat:

  • Yrityksen siirto seuraavalle sukupolvelle oman perheen sisällä
  • Yrityksen myyminen ulkopuoliselle
  • Yritystoiminnan lopettaminen

Usein mieluisin vaihtoehto yrittäjänä elämäntyönsä tehneelle olisi siirtää oma yritys seuraavalle sukupolvelle, mutta suurin osa yrittäjistä valitsee yritystoiminnan myymisen tai lopettamisen väliltä.

Molempiin vaihtoehtoihin tarvitaan aikaa ja rahaa. Myynnin hyvänä puolena on se, että rahanmeno ja vaivannäkö palkitaan yrityksen myynnistä saatavana tulona. Lisäksi yrityksen mahdollisille työntekijöille myynti tuo jatkuvuutta. Ja vaikka omasta vuosikymmenten aikana rakennetusta ”lapsesta” eli yrityksestä luopuminen tuntuisi haikealta tai jopa vaikealta, niin tilastojen valossa omistajaa vaihtavat yritykset voivat  erinomaisesti kaupan jälkeen.

”Kuka olen, jos en enää ole yrittäjä”

Moni yrittäjä on yrittäjä isolla Y:llä eli yrittäjä henkeen ja vereen. Hyvä näin! Kääntöpuolena moni yrityksensä myynyt kertoo kuitenkin tarinaa siitä, kuinka yrityskaupan jälkeen elämä on tuntunut tyhjältä. Kun panostat ison osan ajasta ja ajatuksistasi omaan yritykseen jopa vuosikymmenten ajan, on luonnollista, että oma identiteetti on vahvasti sidoksissa yritykseen. Eläkkeelle jäädessä tämä osa itseä jää pienempään rooliin. Kannattaa siis kysyä itseltään ajoissa, kuka minä olen sitten kun en enää ole yrittäjä?

”Miten rahani riittävät?”

Yrittäjän eläke määräytyy yrittäjän pakollisen eläkevakuutuksen (YEL) perusteella. Jos eläkeikä häämöttää, olethan tarkistanut, miten olet eläkemaksusi määrittänyt ja onhan se riittävällä tasolla? YEL-työntulo täytyy nostaa hyvissä ajoin, jos haluat vaikuttaa eläkkeesi suuruuteen.

YEL:n lisäksi moni yrittäjä ajattelee oman yrityksen myynnistä saatavat tulot osaksi omaa eläketurvaa. Tällaisessa tilanteessa yrityksen arvo kannattaa selvittää hyvissä ajoin, sillä yrityksen myynnistä saatava kauppahinta vaikuttaa suoraan eläkepäiviesi toimeentuloon. Yrityskaupan onnistumisen kannalta kriittistä on ostajan löytyminen.

Valmistautuminen yrityskauppaan vaatii aikaa ja myös varsinainen myynti kannattaa aloittaa ajoissa. Lisäksi yrityksen myynti ja yrittäjän irtautuminen yrityksen toiminnasta tapahtuvat usein eri aikaan. Yrityskaupassa on tyypillistä, että yrittäjä jää töihin tai sitoutuu jollain muulla tavalla yritykseen siirtymäkauden ajaksi. Siirtymäkausi kannattaa laskea mukaan, kun pohdit aikaa, kun yritystäsi pyörittää joku kuin sinä.

Vaikka ajatus yrityksestä luopumisesta saattaa tuntua haikealta, ehkä jopa surulliselta, niin mitä todennäköisimmin sekä sinä että yrityksesi tulette voimaan yrityskaupan jälkeen hyvin. Yrityskaupan toteuttaneista noin neljä viidestä on tutkitusti tyytyväisiä lopputulemaan ja ostetuista yrityksistä yli 90% jatkaa toimintaansa kolme vuotta kaupan jälkeen.