”Usein keskitytään vain siihen, että kerrotaan eläkeikää lähestyville eläkekertymästä tai milloin eläkkeelle on mahdollista siirtyä, mutta henkinen puoli jää keskustelematta.”

 

Olemme työskennelleet nyt muutaman vuoden työelämän konkareiden parissa ja ymmärrämme koko ajan paremmin tähän kohderyhmään ja lähestyvään elämänmuutoksen liittyviä haasteita, sekä konkarin että työnantajan näkökulmasta. Tarkennukseksi, konkareilla tarkoitan työuran loppuvaiheessa olevia työntekijöitä, joiden eläkeikä ja eläkkeelle siirtyminen lähestyy.

Kokemuksemme pohjalta väitän, tällä hetkellä eläköitymiseen ja eläkeaikaan liittyy liikaa rajoittavia uskomuksia, joita pitää rikkoa!

”Eläköitymiseen ja eläkeaikaan liittyy liikaa rajoittavia uskomuksia, joita pitää rikkoa!”

Ensiksi suhtautuminen ikääntymiseen työelämässä. Edelleen on harvassa ne työnantajat, jotka panostavat työntekijöiden kehittymiseen työuran loppuun asti. Tähän osittain liittyy myös se, että meillä esim. 55-64 vuotiaiden työllisyysasteessa on aikalailla petrattavaa (65,4%) esimerkiksi Ruotsiin (78%). (lähde: Eurostat, v.2018)

Toinen iso haaste on konkari-työntekijän suhtautuminen eläkeikään. Se nähdään usein ikään kuin maalina, joka saavutetaan ja eläkkeelle kirjaimellisesti jäädään tai jämähdetään. Olemme terveempiä kuin koskaan aiemmin ja useimmilla eläkeaika on yli 20 vuoden jakso. Selkeästi uusi elämänvaihe, johon kannattaa valmistautua hyvissä ajoin ja tunnistaa itselle tärkeät elämänlaatuun vaikuttavat tekijät. Olemme huomanneet asiakastyössä, että monille konkareille työ ja työn mukanaan tuomat asiat kuten työyhteisö ja merkityksen kokemus, ovat kriittisen tärkeitä elementtejä elämässä. Näistä kerralla luopuminen vaikuttaa yllättävän monella sekä mielialaan että terveyteenkin negatiivisesti. Yhä useampi kaipaa joustoa työuran loppuvaiheeseen, mikä mahdollistaisi töissä viihtymisen pidempään.

”Olen kuitenkin sitä mieltä, että me hukkaamme valtavasti potentiaalia tässä elämänmuutoskohdassa.”

Yksi asiakkaamme totesikin: ”Usein keskitytään vain siihen, että kerrotaan eläkeikää lähestyville eläkekertymästä tai milloin eläkkeelle on mahdollista siirtyä, mutta henkinen puoli jää keskustelematta.”

Toki ihmiset ovat erilaisia, enkä väitä että on vain yksi oikea tapa jäädä eläkkeelle tai mihin eläkkeellä aikaansa pitäisi käyttää. Olen kuitenkin sitä mieltä, että me hukkaamme valtavasti potentiaalia tässä elämänmuutoskohdassa. Me Nextmilella haluamme olla mukana rikkomassa rajoittavia uskomuksia ja rakentamassa uusia toimintatapoja eläköitymiseen. Uskon, että näiden seurauksena mm. työurat pidentyvät ja kaikella tällä on positiivinen vaikutus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin eli eläkkeelläkin pysytään pidempään terveenä ja itsenäisenä.

Näitä uskomuksia ja asenteita selvitämme tarkemmin tämän kevään aikana Konkari 2020 -tutkimuksemme avulla. Pureudumme asiaan laajalla tutkimuksella, johon tulee vastaajia pitkälti yli 2 000! Uskon, että meillä on todella mielenkiintoisia löydöksiä luvassa.

Tutustu tutkimukseen ja mukana oleviin yrityksiin tarkemmin täältä: nextmile.fi/konkari2020

”Eri ikäiset ihmiset työyhteisössä ovat iso rikkaus. Meillä Sarastia Rekryssä näin on ja olemme siitä hyvin iloisia ja sitä haluamme jatkossakin edistää. Arvostamme työntekijöitämme suuresti, haluamme kuulla heidän mielipiteitään, jotta voimme kehittää toimintaamme yhdessä työntekijöidemme ja asiakkaidemme kanssa. Tavoitteenamme on tarjota mielekkyyttä ja hyvinvointia työelämässä jokaiselle tärkeälle tekijällemme tärkeissä tehtävissä mahdollisimman pitkään.” Pirjo Matikainen, palvelujohtaja, SarastiaRekry Oy

Tutkimustulokset julkaistaan myöhemmin keväällä. Ota yhteyttä, mikäli #Konkari2020 -tulokset kiinnostavat ja jaamme samalla kokemuksiamme siitä, miten tätä aiemmin mainitsemaani hukattua potentiaalia saadaan paremmin hyödynnettyä.

#Konkari2020

 

 

Liity mukaan Nextmile -yhteisöön. Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa Facebook / Twitter / LinkedIn / Instagram niin saat tiedon tuoreeltaan uusimmista kirjoituksista ja uutisista.