Lanseerasimme Nextmile-ohjelman ensimmäisen version vuoden 2018 alussa ja siitä lähtien olemme kehittäneet sitä asiakkaidemme kanssa eteenpäin. Kohderyhmämme on työelämän kokeneet konkarit eli eläkeaikaa lähestyvät työntekijät. Ja ratkaistava ongelma? Suuri osa kohderyhmästä ei tunnista ongelmaa etukäteen.

Eläkkeelle siirtyminen on työelämän suurin yksittäinen murroskohta, koska eläkkeelle jäädessä kovin moni asia arjessa muuttuu: arjen rutiinit pitää rakentaa uusiksi, ei enää töihin menoa arkipäivisin ja vapaa-aika lisääntyy, työkavereita ei enää nähdä ainakaan kovin usein, sen sijaan jos puoliso on samassa tilanteessa, hänen kanssaan ollaan kenties jatkuvasti yhdessä, jne.

Muutoksesta ”selviämisen” ratkaisee siihen valmistautuminen. Nextmile-ohjelma on henkisen prosessin tuki muutokseen valmistautumisessa. Useimmat Nextmile-ohjelmaan osallistuneista ovat todenneet, että heillä on kiinnostus ajankohtaiseen aiheeseen (eläköityminen), mutta ei juurikaan odotuksia ohjelmaan. Ohjelman aikana ja jälkeen on hyöty nähty kirkkaana ja todetaan yksissä tuumin, että nämä ovat ehdottomasti asioita, joita kannattaa miettiä hyvissä ajoin ennen eläkkeelle siirtymistä.

Yksi asiakkaamme kirjoitti raportissaan näin:

Nextmile-konsepti on erittäin käyttökelpoinen ja suositeltava kaikkiin yrityksiin suomalaisessa työelämässä. Usein keskitytään vain siihen, että kerrotaan eläkeikää lähestyville eläkekertymästä tai milloin eläkkeelle on mahdollista siirtyä, mutta henkinen puoli jää keskustelematta. Nextmile-konsepti herättää eläkeikää lähestyvät henkilöt kaikista niistä asioista, joita on hyvä miettiä hyvissä ajoin ennen eläköitymistä ja asioista, joille on mahdollista tehdä vielä jotain ennen sitä. Näistä asioista olisi tosiasiassa hyvä puhua jo varhaisemmassakin vaiheessa ja huomioida niitä kehityskeskusteluissa matkan varrella. Myös työuran pidentämiseen liittyvät vaihtoehdot tulevat keskusteluissa esille ja motivaatio työuran jatkamiseen voi kasvaa sen myötä, kun seuraavat askelmerkit on hyvin mietitty työuran jälkeen.

Ohjelma perustuu Milestone Ihmiskäsitys™ malliin jonka avulla ohjataan kukin osallistuja ihmisyyden osa-alueiden läpi pohtimaan omaa tilannettaan ja eläkkeelle siirtymisen vaikutusta itseen. Tarkasteltavia osa-alueita ovat mm. yhteisöllisyys, arvo, merkityksien hakevuus, vastuullisuus, oppivuus ja luovuus.

Vuoden aikana osallistujilta on kuultu pohdintoja mm.

”Olenko minkään arvoinen, jos en tee töitä?”

”Mihin mä sitten kuulun kun en enää kuulu tähän työporukkaan?”

”Saako eläkkeellä tehdä töitä?”

Nämä ovat valtavan isoja kysymyksiä, joita tulee harvoin pohdittua ja joihin ei ole ohjekirjassa valmiita vastauksia. Pahinta on, jos kysymykset tulevat ”päin näköä” sitten, kun muutos on päällä ja olen jäänyt yksin. Mahdollisuus pysähtyä, turvallisessa ja kiireettömässä ympäristössä ja löytää itselle tärkeimmät vastaukset, on varmasti oikeus, jonka haluaisimme tarjota jokaiselle suuren murroksen äärellä olevalle.

Toinen lainaus asiakkaamme raportista:

”Hanke onnistui kokonaisuudessaan erinomaisesti. Kaikki osallistujat kokivat projektin hyödylliseksi ja toivovat vastaavaa projektia seuraaville eläkeikää lähestyville kollegoilleen. Työnantajaa kiiteltiin projektin läpiviennistä, koska se osoittaa että ”Asiakas Oy” arvostaa pitkän työuran tehneitä työntekijöitään ja haluaa panostaa heidän hyvinvointiinsa myös viimeisinä työvuosina. Vaikutukset näkyivät välittömästi projektiin osallistuneiden henkilöiden vieläkin parempana motivaationa, sekä osaamisen siirron suunnittelemisen käynnistymisenä.”

Tässä kohderyhmässä on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia ja oikealla tavalla johdettuna, saadaan se potentiaali kunnolla esiin. On se sitten parempana motivaationa työuran viimeisille vuosille, osaamisen siirtämiseen tai haluna jatkaa työuraa. Nämä kaikki ovat seurausta siitä, että ison muutoksen lähestyessä saadaan hallinnan tunne elämästä.

Eräs arvostamani työelämässä aktiivisesti mukana oleva yli 70 vuotias konkari (kyllä Heikki, tarkoitan sinua J) totesikin, että ”Työnantajilla on halutessaan aarrearkku käytössään!”

Oletteko te avanneet aarrearkkunne? Ottakaa yhteyttä, mikäli tarvitsette tähän tukea.

 

Liity mukaan Nextmile -yhteisöön. Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa Facebook / Twitter / LinkedIn / Instagram niin saat tiedon tuoreeltaan uutisista ja uusimmista kirjoituksista. 

 

Mistä aiheista haluaisit lukea seuraavaksi?