Kauan ei Heikki Junikka (63) ehtinyt olla eläkkeellä, kun uusi pesti vei mennessään. Tietokoneinsinöörin ja MBA koulutuksen hankkinut mies on viihtynyt myyntityössä ja asiakasrajapinnassa läpi työuransa.

”Hienointa tässä työssä on asiakkaiden tapaaminen. Koskaan et tiedä etukäteen, millainen henkilö neuvottelupöydän toisella puolella istuu. Kun tuotteena on liiketoimintahyöty, joutuu asioita ajattelemaan hyvin laajasti.”

Kun Heikki Junikka nuorena miehenä tuli IT-alallle, oli alassa jotain hyvin hohdokasta. IT-alalla on vierähtänyt nyt jo 40 vuotta. Teknisestä koulutuksestaan huolimatta hän ei ole koskaan tehnyt varsinaista insinöörityötä vaan ollut myynnissä. Alalla häntä kiehtoo nimenomaan tarjottavien ratkaisujen monipuolisuus. Ratkaisut ovat bittejä. Miksi konkari sitten haluaa vielä tehdä töitä, vaikka olisi jo mahdollisuus hellittää?

”En osaa olla paikallani. Olen sauhunnut monessa mukana ja tottunut kovaan työtahtiin. Tekisin vieläkin enemmän töitä, mutta tässä iässä on ajateltava myös terveyttään.”

Eläkeikää lähestyessään häntä suretti ajatus, että kaikki hankittu tietotaito ja kokemus jäisi hyödyntämättä, jos hän jäisi eläkkeelle. 

Junikka on tehnyt työpäivänsä hyvin erilaisissa ja erikokoisissa IT-yrityksissä. Saman työantajan palveluksessa on vierähtänyt viidestä kymmeneen vuotta. Kun alalla töitä on ollut hyvin tarjolla, uudet haasteet ja suuremmat vastuut houkuttivat. Seniorin valtti on hänen mielestään maltti. Kaikkinainen yltiöpäisyys on jo karsiutunut pois. Työantajan on hyvä tiedostaa, ettei seniorityöntekijän fysiikka ole sama kuin nuorempana. Kova työtahti ei saa olla tärkein asia. On myös hyvä pohtia, miten parhaiten saisi seniorin hiljaisen tiedon ja kokemuksen hyödynnettyä, ettei nuorempien tarvitsisi ”polkea ihan kaikkia miinoja”, hän sanoo.

Sparta Consulting haki nimenomaan työntekijää, jolla on pitkä ja vankka ammattikokemus erilaisista yrityksistä. Samankokoisista yrityksistä monet Spartan kilpailijat ovat suuntautuneet voimakkaammin teknologiaan, kun Sparta keskittyy liiketoimintahyötyihin. Spartan lähestyminen on kokonaisvaltainen tiedonhallinta, missä teknologia on vain osa kokonaisuutta. Tämä vaatii myös myyjältä näkemystä. Myyjän työssä ikä voi olla valtti, sillä kokemus hankitaan asiakastyössä. Henkilökohtaisilla ominaisuuksilla on suuri merkitys ja paino. On myös eduksi, jos työntekijällä on persoonallinen tapa ja tyyli tehdä työtään. Sparta saa puolestaan Junikalta kehut, koska yrityksessä ymmärretään hyvin, ettei hän ole enää nuori. Tilanteen mukaan hän voi tehdä myös lyhennettyä työviikkoa.

Arkisin klo 18 alkaa Junikan oma aika, joka on rauhoitettu fyysisestä ja henkisestä vireydestä huolehtimiselle. Työvireyttä hän pitää yllä huolehtimalla erityisesti riittävästä unesta. Työ vaatii hyvää paineensietokykyä.

”En hermostu helposti. Hyvä itsetunto on tässä hommassa tärkeää.”

Vapaa-aikaan kuuluu liikunta ja lukeminen. Varsinkin kotimaan ja kansainvälisen politiikan seuraaminen sekä historia kiinnostaa. Maailmankaikkeuden synty kiehtoi yhdessä vaiheessa niin, että hän syventyi siihen perusteellisesti. Filosofiset pohdinnat vievät miehen joskus mennessään.

”Kun mieltäni alkaa jokin asia askarruttaa, otan siitä selvää. Analysoin välillä erittäin tiukastikin. Siitä on hyötyä myös neuvotteluhuoneessa.”

Keskustelu kääntyy vielä yritysnimeen Sparta Consulting ja sen arvolupaukseen. Sparta vie ajatukset antiikin Kreikkaan, demokratian ja filosofien syntysijoille.

”Siihen aikaan siellä oli maailman parhaat sotilaat, jotka koulutettiin pienestä pitäen. Myös Sparta Consulting edellyttää työntekijöiltään pitkää kokemusta. Se on tällä hetkellä 15,8 vuotta keskimäärin. Lisäksi toimimme yhdessä. Toimintatapa on falangimainen ja organisaatio matala.”

Myyntityö ei ole Heikki Junikalle ammatti, se on spartalaiseen tapaan elämäntapa. Yrityksen arvolupaus velvoittaa ja osoittaa vahvaa uskoa omaan osaamiseen. Jotta onnistuisi työssään, täytyy tehdä paljon töitä. Ilman tunneälyä tätä työtä ei voisi tehdä päivääkään, hän sanoo. Sitkeys on hyvästä, mutta tappiotkin on joskus hyväksyttävä. Hän ei voisi kuvitellakaan tekevänsä mitään muuta.

”Tämä on hyvä tapa irrottautua vähitellen työelämästä. Olen ollut onnekas. Olen saanut aina tehdä työkseni sitä, mistä todella pidän. Eläköitymisen kynnyksellä kannattaa kunnolla pohtia työn merkitystä omassa elämässään, ettei turhaan jää hyväkuntoisena pois töistä, jos ei ole tarvetta!”