”Tuntuu siltä, että eläkkeelle siirtymisen keskusteluun nostaminen on työnantajalle vaikea paikka. Tehdään helposti vääriä tulkintoja. Kysymys: ’Milloin ajattelit jäädä eläkkeelle?’ ei tarkoita, että ’olisiko jo aika jäädä!’”

Toteamus on suomalaisessa suuryrityksessä uran loppuvaiheessa työskentelevän konkarityöntekijän suusta. Tämä on tyypillinen tilanne useimmissa yrityksissä. Eläkkeelle siirtyminen on arka ja henkilökohtainen asia, jonka kukin kohtaa yksin, ensimmäisen ja ainoan kerran. Siihen, miten muutos kohdataan, ei liity yhtä oikeata vastausta tai toimintatapaa.

Kokemuksemme mukaan suurin haaste konkarille itselleen on muutoksen suuruus ja etenkin se, että siihen ei valmistaudu, tai valmenneta. Pääsääntöisesti eläkkeelle ajaudutaan. Se on yllättävän vaikeaa yllättävän monelle.

”Meitä valmennetaan moniin muutoksiin, mutta en ole kuullut keneltäkään että olisi ollut vastaavassa mukana.” – Nextmile-osallistuja

 

Samaan aikaan useimmilla aloilla podetaan työvoimapulaa,
ja yhteiskunnallisestikin työuria olisi saatava pidemmiksi. Me tiedämme kokemuksestamme, että yksi kestävimmistä keinoista siirtää eläkkeelle jäämisen ajankohtaa eteenpäin, on puhua eläköitymisestä avoimesti. Kestävällä keinolla tarkoitan konkarin omaa valintaa jatkaa, ei esimerkiksi työlainsäädännön pakottamana. Kaikki eivät halua jatkaa vaikka mikä olisi, ja se on ok. Mutta yllättävän suuri osa työuran loppuvaiheessa olevista konkareista on avoimia uran jatkolle, kuten oheinen graafi näyttää.

Tässä korostuu työnantajan aktiivinen rooli. Jos konkari, jolla ei ole kiire pois työelämästä, ei koe olevansa työnantajalle arvokas eli työnantaja ei keskustele aktiivisesti jatkomahdollisuuksista, valitsevat useimmat eläkkeelle jäämisen. Koska työnantaja ei näytä olevan kiinnostunut keskustelemaan jatkosta.

Avainasia on eläkesiirtymään valmistautuminen hyvissä ajoin 2-4 vuotta ennen eläkeikää. Eläkeaikaan valmistavan valmennuksen päätavoite EI OLE eläkkeelle jääminen mahdollisimman nopeasti!

Esimerkiksi Wulff Solutionsilla mietittiin valmennuksen tavoitteita näin ”Yhtenä tavoitteena oli herätellä ajatuksia siitä, miltä seuraava elämänvaihe näyttää. Tavoitteena ei siis ollut miettiä vain eläköitymistä, vaan laajemmin sitä, miltä oma tulevaisuus voisi näyttää; oli se sitten työuran pidentäminen samassa työssä vai voisivatko muutokset työssä motivoida jatkamaan pidempään, olisiko se osa-aikaeläke vai mikä kullekin parhaiten sopisi.” Lähde: Veritas-blogi

On tärkeä muistaa, että ihmisten erilaisuus näkyy myös tämän suuren elämänmuutoksen kynnyksellä. Osa haluaa nopeasti pois työelämästä, ja osa haluaa pysyä töissä mahdollisimman pitkään. Yllättävän suuri osa pohdiskelee itselle mielekkäitä vaihtoehtoja siirtymävaiheeseen, joista työntekeminen on yksi tärkeimmistä. Kun työnantaja panostaa eläkesiirtymään valmistautumiseen, auttaa se tunnistamaan konkareiden tahtotilan eläkkeelle siirtymisen suhteen, ja tulee vähemmän yllätyksiä. Yksi uudenvuoden lupaus voisi olla, että otetaan eläköityminen vakavasti ja panostetaan keskusteluihin konkareiden kanssa tukemaan kunkin tahtotilaa ja suunnitelmia. Lupaan, että tulokset yllättävät positiivisesti. 😊

”Kun pysähdyin suunnittelemaan lähestyvää eläkeaikaa, päätin ensin jäädä osa-aikaeläkkeelle ja näiden valintojen jälkeen ajatus on muuttunut eläköitymisestä. Tämä on sopinut täydellisesti ja nyt ajattelen, että voisin osa-aikaisena jatkaa jopa hieman pidempään. Ennen tätä ajatus töiden lopettamisesta oli suoraviivainen: heti kun mahdollista.” -Nextmile-osallistuja