Vanha aprillihokema on tullut mieleeni viime aikojen uutisointia kuunnellessa. Koronaa tulviva uutiskaaos on toden totta roiskauttanut kuravettä muutenkin sameana vellovaan ihmismieleen. TV-uutisten kuvat ovat olleet kuin tieteiselokuvien taistelunäyttämöiltä, vihollinen vain näkymätön. Suuhun on jäänyt paha maku. Ensimmäinen kirkas ajatus on ollut, mitä kaikkea tästä seuraa.
Ensimmäinen kirkas ajatus on ollut, mitä kaikkea tästä seuraa.
Uuden ja hämmentävän edessä ihmismieli ja muisti takertuu helposti tuttuun ja turvalliseen. Menneisyydessä vastaavanlaiset epidemiat ovat olleet tietoisuudessamme vain vähemmän tärkeinä uutisina tai sivumainintoina lehtien palstoilla. Moni asia on kuitenkin jo muuttunut. Eläkeläisen arkeen tuli toistaiseksi toisenlainen järjestys ja sisältö: vesijumppa ja kielitunnit on peruttu, myös käsityökerhot ja vastaavat kokoontumiset on peruttu. Pitkään valmisteltu ja odotettu myyjäistapahtuma on sekin peruttu. Käsiä on muistettava pestä usein ja oikein. Terve itsesuojeluvaisto on hyvä olla jokaisella.
Terve itsesuojeluvaisto on hyvä olla jokaisella.
Tällaisissa tilanteissa huomaa, miten hyödyllisiä digitaaliset palvelut ovat. Ilman niitä pärjäisimme huonommin. Olisimme ajatuksinemme karanteenissa ja eristyksissä muulta maailmalta. Olisimme myös enemmän jonkun läheisen avun ja jaksamisen varassa. Olemme joutuneet huomaamaan senkin, ettei maailmamme ole niin haavoittumaton kuin ehkä vielä hetki sitten uskoimme. Vaikka yritykset joutuvat toiminnassaan varautumaan poikkeustilanteisiin ja ottamaan erilaiset riskitekijät huomioon tulevaisuusskenaarioissan ja -suunnitelmissaan, uusi tilanne tässä mitassa tuli kaikille, mutta varsinkin yksityisyrittäjinä toimiville, varsin suurena yllätyksenä. Tämä vaihtoehto ei ollut se todennäköisin riski toiminnassa. Riskitietoisimmat yritykset kriittisillä aloilla ovat ehkä varautuneet toiminnan keskeytykseen erityisellä vakuutuksella. Monilta tulevaisuuden suunnitelmat menevät nyt täysin uusiksi.
Monilta tulevaisuuden suunnitelmat menevät nyt täysin uusiksi.
Tuoko fyysinen etäisyys henkistä läheisyyttä? Hyviä puoliakin asiasta voi etsiä ja löytää. Emme välttämättä ole niin hyvin varautuneita poikkeusoloihin kuin luulemme. Uusi tilanne heitti meille myös haasteen: miten poimia ympäröivästä kaaoksesta kriittisimmät signaalit ja muuntaa ne ajoissa oikeanlaiseksi toiminnaksi. Maailma on muuttunut, mutta niin ovat viruksetkin. Espanjantaudista on jo reilut sata vuotta. Sen seuraukset ovat painuneet unhoon aikalaisten myötä. Virtuaalimatkailu voi hetkellisesti virkistää, vaikka matkailuelämys ei olekaan aivan sama. Saastuneimmilla alueilla ilmasto puhdistuu tai on jo puhdistunut ainakin tilapäisesti. Virus tuo mieleeni myös lapsuuden mummolan ja sen vintillä koronapelin, jota usein porukalla pelasimme. Ainakin paljon miellyttävämpi korona kuin tämä.
Liity mukaan Nextmile -yhteisöön. Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa Facebook / Twitter / LinkedIn / Instagram niin saat tiedon tuoreeltaan uutisista ja mm.Lean uusimmista kirjoituksista.
Mistä aiheista haluaisit lukea seuraavaksi?
Lea on liike-elämän monipuolisissa tehtävissä työuran tehnyt, jo muutaman vuoden oloneuvoksettarena. Puutarhapalstan viljelyn, käsitöiden ja lukemisen ohella Lea seuraa luontoa ja ihmettelee maailmanmenoa. Lea toimii myös Nextmilen freelance kirjoittajana.