Sain kunnian olla mukana Upgraded Life Festivalin päälavalla viime perjantaina 1.6. puhumassa aiheesta The Age of Employment – Addressing the Aging Workforce yhdessä yhteistyökumppanimme LearnAdaptBuildin toimitusjohtajan Nicholas Whiten kanssa.

Keskustelimme niistä haasteista, mitä eri sukupolvien työskenteleminen samaan aikaan tuo työnantajille. Tällä hetkellä työmarkkinoilla on neljä sukupolvea. On suuret, sotien jälkeen syntyneet, ikäluokat, X sukupolvi, milleniaalit ja Z sukupolvi. Kaikilla sukupolvilla on omat ominaispiirteensä. Vanhemmat sukupolvet ovat sitoutuneet työnantajaansa vahvemmin kuin nuoremmat. Nuorempien draiveri on enemmän merkityksellinen tekeminen, sillä kuka palkan maksaa, ei ole niin väliä. Kukin sukupolvi kehittää toimintaympäristöään mieleisekseen ja se on luonut haasteen työnantajille. Tietenkään kaikki saman sukupolven edustajat eivät ole samanlaisia ja ajattele samalla tavalla, mutta tietyt ominaispiirteet sieltä löytyvät, jotka koskevat valtaosaa kyseisestä ryhmästä.

Fakta on, että lähivuosina suuret ikäluokat alkavat siirtymään eläkkeelle. Suomessa seuraavan 10 vuoden aikana eläkeiän saavuttaa noin 800.000 suomalaista. Tämä on noin kolmannes tämän hetken työntekijöistä. Euroopassa eläkeiän saavuttaa seuraavan 10 vuoden aikana yli 65 miljoonaa eurooppalaista.

Teknologian kehittymisen ohella eläköityminen vauhdittaa työntekemisen murrosta.

Arjen kokemus on osoittanut, että suurin osa työnantajista ei ole vielä valmis tähän murrokseen. Vaikuttaa siltä, että vaikka ikäpyramidi on ollut aina meidän tiedossamme, siihen reagoiminen ei ole vielä ollut ajankohtaista. Mutta yhä useammassa yrityksessä tämä alkaa realisoitumaan lähivuosina. Tämä on haaste johtamiselle ja yrityksen kulttuurille. On paljon toimialoja, joista eläköityy liiketoimintakriittistä osaamista ja samalla liian moni yritysjohtaja ihmettelee, miten tätä osaamista saataisiin siirrettyä takaisin yritykseen ja onko mahdollista pitää tätä eläköityvää osaamista vielä yrityksen arjessa mukana.

Kysymykseen ’onko yhteiskunta tähän valmis?’ pitäisi ehkä heittää vastakysymys, että miten yhteiskunnan/yhteiskuntien tähän pitäisi valmistautua? Julkinen keskustelu on mielestäni liikaa negatiivissävytteistä ja uhkakuvien korostamista. Kyllä, eläkkeitä joudutaan maksamaan yhä enemmän, mutta mitä jos asiaa tarkastellaan toisesta näkökulmasta. Eläkkeelle siirtyvät ovat yhä terveempiä ja näistä yhä useampi on motivoitunut jatkamaan työn tekemistä joustavilla ratkaisuilla.

Kuinka moni työnantaja tarjoaa joustavia työn tekemisen ratkaisuja?

Tulkintaa muuttamalla me näemmekin tässä suuren kuluerän, ’eläkepommin’, sijasta ’pommiryhmän’, joka on aktiivinen (ja tuottava) osa yhteiskuntaa ja liiketoimintaympäristöä.

Tästä pääset katsomaan YouTube videon tästä keskustelusta

Mikäli tämä aihe on Teille ajankohtainen, ole minuun yhteydessä. Meillä on tarjolla mielenkiintoisia ratkaisuja tukemaan tätä murrosta.

antti@nextmile.fi

 

Liity mukaan Nextmile -yhteisöön. Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa Facebook / Twitter / LinkedIn / Instagram niin saat tiedon tuoreeltaan uusimmista kirjoituksista ja uutisista.