”Ois pitäny tajuta aiemmin…”

 

Tämä on hyvin tyypillinen lausahdus eläkeiän kynnyksellä, kun herätellään eläkeaikaan valmistavaa pohdiskelua. Vielä 55-, 58- tai 60-vuotiaana tuntuu, että tässä ollaan työelämässä vielä vuosia ja eläkkeelle siirtyminen on kaukana. Mikä saisi sinut ajoissa pohtimaan, miltä eläkeaika (sitten aikanaan) sinulle näyttäytyy tällä hetkellä?

Kuulostaa usein siltä, että kun puhutaan eläkkeelle siirtymiseen valmistautumisesta, se tarkoittaa monille sitä, että pitäisi samantien jäädä eläkkeelle. Ja kun uran loppuvaiheessa konkari pohtii ja suunnittelee omaa elämänmuutostaan, syntyykin oivallus, että näihin asioihin olisi pitänyt tarttua jo paljon aiemmin.

 

Siis mihin asioihin?

Kuten eräs asiakkaamme asian kiteytti: ”Minusta tuntuu, että ehkä yksi suurimmista haasteista on herätellä yli 55-vuotiaita pohtimaan eläkettä. Olin viime syksynä 63-vuotias enkä edes vielä tuolloin oikeasti herännyt pohtimaan eläköitymisen peruskysymyksiä. Muutoksen suuruutta, merkityksellisyyden kaipuuta, taloudellista huolta jne. Työelämässä on kova vauhti päällä eikä näihin kysymyksiin tunnu koskaan löytyvän aikaa.

Niin kuin monen muunkin hyvän asian kohdalla, tämänkin voi kääntää edukseen: ”Onneksi tajusin tämän ajoissa!

Koskaan ei ole liian myöhäistä, mutta aikaisempi lähtö tähän takaa enemmän hyviä vaihtoehtoja ja ennen kaikkea paremman lopputuloksen. Ja kukapa meistä ei osaisi arvostaa valinnan vapauttaan?