Uutisiin nousee tämän tästä Suomen huoltosuhteen heikkeneminen – eli yhtä työssäkäyvää kohden on yhä enemmän työelämän ulkopuolella olevia. Väestömme ikääntyy huolestuttavalla vauhdilla ja toisaalta monet seniorit ovat eläkkeelle siirtyessään hyvässä kunnossa. Miksi ei useampi heistä jatka työntekoa?

Me päätimme Nextmilessa paneutua taustasyihin ja selvittää yli 55-vuotiaiden näkemyksiä ja toiveita eläkeiän työssäkäyntiä kohtaan. Samalla halusimme tutkia alle 55-vuotiaiden asennoitumista ikääntyvien työntekoa kohtaan.

Konkari2020–tutkimus toteutettiin nettipaneelissa keväällä, mutta onneksi poikkeusolot eivät vaikuttaneet vastauksien määrään (1.530 vastausta) tai sisältöön (vain kahdessa vastauksessa sivuttiin koronaa). Tutkimuksen aihe koettiin todella tärkeäksi ja saimmekin pitkiä ja perusteellisia avoimia vastauksia. Huikean mielenkiintoisia ja monelta kantilta avaavia näkökulmia!

Tähän mennessä tulleiden vastausten mukaan yli 90% on sitä mieltä, että yli 60-vuotiailla on hyödyllistä kokemusta ja osaamista – siis myös nuoret arvostavat konkareita työelämässä. Noin 40% on kiinnostunut tekemään töitä eläkeiässä. Ne, jotka haluavat työskennellä eläkeiässä perustelivat sitä mm. työn kiinnostavuudella, työyhteisön merkityksellä, mielenvirkeyden ylläpitämisellä ja taloudellisilla syillä. Työstä kiinnostuneita siis on!

Toteutamme tutkimuksen vielä viidessä organisaatiossa tämän syksyn aikana. Tätä kirjoittaessa on jo kertynyt pitkälle yli 2.000 vastausta ja lisää tulee päivittäin. Tutkimuksesta kasvaa jämäkkä tietopaketti konkarien työntekoon liittyen.

Jos kiinnostuit, tutustu tarkemmin täältä nextmile.fi/konkari2020 ja ole yhteydessä, mikäli olet kiinnostunut tutkimuksen löydöksistä.

Palaamme tuloksiin vielä syksyn mittaan.

 

Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa Facebook / Twitter / LinkedIn / Instagram niin saat tiedon tuoreeltaan uutisista ja mm.Virpin uusimmista kirjoituksista.