Nextmilen ensimmäinen konkarijohtamisen webinaari 30.9. saavutti heti suuren suosion. Kiitämme kannustuksesta ja lupaamme nostaa tasoamme entisestään. Vierailevat tähtemme Päivi Isomöttönen OK-perinnästä ja juuri eläköitynyt VR-johtoryhmäläinen Kimmo Soini nostivat puheenvuoroissaan esiin olennaisen.

Päivin esityksen voisi kiteyttää sanoihin: just do it! Eläköityminen kannattaa rohkeasti ottaa puheeksi – siitä Päivillä oli hyviä esimerkkejä aina eläköityville lähettämäänsä meiliä myöten. Konkarit arvostavat heihin tehtyjä panostuksia ja tämä hyvä kokemus näkyy myös arjessa positiivisena työntekijä- ja asiakaskokemuksena.

Kimmon puheessa nousi esiin ennakoimisen eli ajoissa toimimisen tärkeys tämänkin asian suhteen. Ja hyvänä huomiona Kimmo toi esimerkin toimivasta käytännöstä, yrityksessä olevasta ”pelisäännöstä,” jossa esimerkiksi 62-vuotias automaattisesti siirretään toiseen tehtävään, esimerkiksi Senior Adviseriksi. Kun kaikki tietävät tämän, turha hämmennys poistuu. Toimintatapojen ja pelisääntöjen tuominen osaksi uran loppuvaihetta helpottaa myös asian käsittelyä.

Joskus ja aika usein kannattaa apua tai palvelua tarjotessaan tai suunnitellessaan kysyä itseltään, mikä minusta tuntuisi hyvältä tai miten minä haluaisin tämän toteutuvan, jos saisin itse päättää.

Koska usein saa päättää. Tai ainakin vaikuttaa lopputulokseen. Miten sinä haluaisit oman eläkkeelle siirtymisesi tapahtuvan?

Tämä koskee myös tätä elämän kokoista kysymystä: miten minä tahdon elää ja viettää elämäni viimeiset vuosikymmenet? Pidänkö huolta itsestäni ja omasta hyvinvoinnistani, johon työ on omalta osaltaan kuulunut ja monessa tapauksessa tuonut lisänsä niin sosiaalisen ja mielekkyyden kokemuksen kautta. Sillä hyödyksi oleminen ja ilon tuominen muille on osa meidän jokaisen DNA:ta ja yksi mielekkyyden kokemuksemme perusta.

Elämme yhä pidempään ja olemme pidempään myös terveempiä. Miten työn kautta saatu ’elämä’ voi jatkua niin kauan kuin jokainen meistä katsoo sen olevan tätä taustaa vasten meille hyväksi? Miten paljon työtä ja siihen liittyviä asioita on minulle hyväksi sanan kokonaisessa merkityksessä, jos ja kun saan itse päättää?

Toinen näkökulma ikääntymiseen ja siihen liittyviin eläköitymiseen ja eläkkeelle siirtymiseen ovat webinaarissa esiin nousseet teemat. Kuten ihmisissä olevan potentiaalin hyödyntäminen työurien jatkuessa ja hiljaisen tiedon siirtymisessä jouhevasti. Tai joustavat ratkaisut, jotka kielivät arvostuksesta ja huolenpidosta työntekijöitä kohtaan ihmisinä.

Keskusteluista minulle kirkastui tämä: harvoin tulee vastaan asia, jossa sekä yksilön, yrityksen että yhteiskunnan yhteinen etu näyttäytyy yhtä selvästi. Nextmilen palvelu nostaa tämän edun kaikkien ulottuville. Kaikki voittavat. Mielestäni se on jotakin. Tai kuin miljoona volttia.