HS: Suomalaiseen työelämään esitetään muutosta, josta iäkkäämmät ilahtuvat

”Konkariosaajat” pitäisi saada pysymään töissä, sanoo ohjelmistoalan edunvalvoja, jolla on radikaali veroidea.

Ohjelmistoala on sen verran nuori, että se ei ole vielä kunnolla käsitellyt eläköitymiseen liittyviä kysymyksiä. Kuva: Jarmo Stenmark / Lehtikuva

Esa Juntunen HS, 5.9. 17:48

Tietokoneohjelmien teon kuin omat taskunsa tunteva eläköityy, mutta firma ei tajua kysyä: haluaisitko jatkaa?

Viimeisenä päivänä läppäri jää pöydälle, ja ovesta katoaa valtava määrä tietoa kuin tuhkaa tuuleen.

”Ohjelmistoalan pitää katsoa itseään peilistä. Meidän pitää pystyä parempaan. Houkutellaan ’konkariosaajia’ jäämään, ja mietitään, miten työ on heille motivoivaa”, sanoo ohjelmistoalaa edunvalvovan Software Finlandin toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

Nyt yhdistys esittelee radikaalin ehdotuksen: ”ikäveroalen”.

 

Käytännössä ale tarkoittaisi kevyempää verotusta vanhoilla päivillä tehdyistä lisäansioista.

Uran lopun ylennys, ylityöt tai eläkkeen päälle painettu duuni voivat tuntua turhilta progressiivisen verotuksen takia. Taustalla on marginaaliverotus.

Marginaalivero tarkoittaa osuutta, jonka verottaja nappaa tulojen noususta. Hyvätuloisella se osuus voi nousta suureksi.

Veroale toimisi iän mukaan. 60-vuotias saisi käteen ainakin 60 prosenttia lisätuloistaan, 61-vuotias saisi 61 prosenttia ja niin edelleen.

 

Eläkkeellä voi saada verovähennyksiä, mutta ne summat eivät Roihan mukaan houkuttele hyvätuloisia ohjelmistoalan asiantuntijoita takaisin sorvin ääreen.

Siksi yhdistys mietti jo etukäteen, tulkittaisiinko esitys pelkkänä tulonsiirtona varakkaille.

Roihan mukaan pitää kuitenkin katsoa isoa kuvaa: ”konkareiden” työuran jatkaminen parantaisi tuottavuutta ja kasvavat ansiot nostaisivat veropottia.

Portaittainen alennus ei ole hatusta vedetty idea, vaan sitä on punnittu hänen mukaansa asiantuntijoiden kanssa. Roihan mielestä keino toimisi muillakin aloilla.

Sinänsä ei ole uutta, että joku esittää muutoksia marginaaliverotukseen. Keväällä Elinkeinoelämän valtuuskunta esitti korkeimpien marginaaliveroasteiden alentamista 10 prosenttiyksiköllä.

Uudessa esityksessä on psykologinen puoli: iäkkäiden työntekijöiden uurastuksen arvostus nousisi.

”Ei ole osattu miettiä, että kriittisestä osaamisesta pitäisi pitää kiinni”, sanoo Rasmus Roiha. Kuva: Ville Mannikko

Software Finland ja startup-yritys Nextmile tutkivat esityksensä tueksi alan yritysten suhtautumista ikääntyviin. Nextmile on yritys, joka selvittää keinoja parantaa yrityksissä viimeisten työvuosien meininkiä.

Ohjelmistoalan yrityksille tehty kysely paljasti, että kolme neljästä yrityksestä haluaisi ”konkariosaajien” jatkavan töitä yli eläkeiän.

Miksi asialle ei ole tehty mitään? Roiha arvioi, että eläköityminen on ohjelmistoalalle uusi juttu.

”Tästä näkee, että toimiala on nuori”, Roiha toteaa.

”70 prosentilla yrityksistä ei ole toimintatapaa tai prosessia viimeisten vuosien johtamiseen.”

Tutkimuksesta piirtyy kuva, että moni on noussut esimiestehtäviin, mutta ne eivät kiinnosta enää uran lopulla. Harva tajuaa ajoissa avata suuta, että mitä muuta ehtisi vielä tehdä.

”Ottavat eläkkeen, ja that’s it [se on siinä].”

Yhdeksän kymmenestä tutkimukseen vastanneesta sanoi, että yli 55-vuotiailla on yrityksen kannalta ”kriittistä osaamista”. Se nakertaa Roihan mukaan stereotypian siitä, että ohjelmistobisnes olisi vain ”nuorten pöhinää”.

Hän mainitsee miljardöörit Jeff Bezoksen ja Jack Man. Kumpikin on syntynyt vuonna 1964. Bezos aloitteli valtavaksi kasvanutta verkkokauppa Amazonia vasta kolmikymppisenä, ja Man kilpaileva kauppa Alibaba perustettiin bisnesmiehen ollessa noin 35-vuotias.

Lisäksi ”nuoria nohevia” ei riitä kaikille, Roiha sanoo, koska työvoimaa tarvittaisiin enemmän mitä koulutusputkesta valmistuu.

”Ja tämä kuilu kasvaa.”

Linkki alkuperäiseen artikkeliin: KLIKKAA TÄSTÄ