Saimme Konkari-tutkimukseen yllättävän runsaasti vastaajia, yhteensä 5.945. Avoimiin vastauksiin syventymällä avautuu mielenkiintoinen kuva siitä, kuinka monella eri tavalla eläkkeelle siirtymiseen suhtaudutaan ja miten erilaisia tunteita aihe herättää. Jo pelkästään avoimien vastausten huikea määrä sekä toisaalta monet pitkät pohdinnat kertovat, että eläkkeelle siirtymisen vaihe on tärkeä. Asian äärelle ei moni vastaajista ollut ehkä aiemmin kunnolla pysähtynytkään. No, enpä itsekään ole asiaa miettinyt, vaikka ajoissahan sitä kannattaisi suunnitella. Onhan se itse kullakin jossain vaiheessa edessä joko kerralla irtautumalla tai osittain työelämässä jatkaen.

Suhtautuminen eläkkeelle jäämiseen vaihtelee laidasta laitaan: riemusta kauhuun.

Uuden elämänvaiheen ajatteleminen nostaa monelle pintaan iloa ja tyytyväisyyttä. Vapauden tunnetta tuo luvassa oleva aika itselle, harrastuksille ja läheisten kanssa olemiselle. Myös poispääsy oravanpyörästä ja oman ”urakan” saaminen päätökseen innostaa. Konkari2020-tutkimuksen verkkopaneelin vastauksista 42% kuvasikin eläkkeelle jäämisen herättämiä positiivisia tunteita.

Toisaalta hämmennystä ja huolta aiheuttaa merkityksellisen ja mielekkään tekemisen väheneminen sekä oman tarpeettomuuden kokeminen. Myös huoli taloudellisesta pärjäämisestä nousee monessa vastauksessa esille. Lisäksi terveydentilan heikkeneminen pelottaa. Haikeutta ja jopa surua herättää elämän rajallisuuden huomaaminen. Silti vain noin 15% kertoi pelkästään negatiivisista tunteista.

Lähes puolet eläkkeelle siirtymisen tunteita kuvaavista vastauksista olikin joko neutraaleja tai niissä kuvattiin ristiriitaisia tuntemuksia. Neutraaleissa kommenteissa hyväksytään uusi elämänvaihe ”ei siinä sen kummempaa” -tyyliin tai mainittiin, ettei asia ole vielä ajankohtainen. Mukana oli myös runsaasti näkemyksiä siitä, että eläköityminen herättää sekavia ja ristiriitaisia tunteita tai samaan aikaan sekä positiivisia että negatiivisia tunteita.

Tutkimuksen kysymys eläköitymisen herättämistä tunteista taisi herättää monet ensimmäistä kertaa kunnolla pohtimaan asiaa. Eläkkeelle siirtyminen on jokaiselle meistä aikanaan jonkinlainen askel. Mitä paremmin siihen valmistautuu ja ottaa itse vastuun omasta loikastaan – tai vaiheittaisesta siirtymisestä – sitä mukavammalta muutos todennäköisesti tuntuu.

Millaisia tunteita eläkkeelle siirtymisen vaihe herättää? 

Lähde: Nextmile Konkari2020 tutkimus, verkkopaneeli

Miltä sinusta tuntuu ajatus eläkkeelle siirtymisestä?

Omalta osaltani vastaisin kuten monet muutkin keski-ikäiset: ”Ei se ole vielä ajankohtaista, en ole ajatellut ollenkaan”. Mutta kannattaa siis hetki miettiä… ja monen tutkimukseen vastanneen tavoin ajattelen nyt, että haluaisin tehdä mielekkäitä hommia ja tuntea itseni tarpeelliseksi konkari-iässäkin vaikka osa-aikaisesti työelämässä ja välillä lapsenlapsia hoitaessa – ja iloita ystävien kanssa lisääntyneestä vapaa-ajasta. Mutta ei siis vielä pitkään, pitkään aikaan. 😊

 

Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa Facebook / Twitter / LinkedIn / Instagram niin saat tiedon tuoreeltaan uutisista ja mm.Virpin uusimmista kirjoituksista.