Keskustelin erään eläkkeelle jääneen naisen kanssa. Hän on tehnyt pitkän uran ja on yksi viisaimpia naisia, joita tunnen, sellaista syvää elämänviisautta, joka ei trendeissä keiku, vaan katsoo elämää yhdistäen historian ymmärrystä ja toiveikasta tulevaisuutta. Se mikä minut keskustelussa pysäytti oli hänen lauseensa: ”En tiedä haluanko elää hirveän pitkään, koska yhteiskuntamme ei ole enää kiinnostunut vanhusten mielipiteistä, ajatuksista, tai kokemuksesta.”

”Monessa kulttuurissa viimeisin neuvo haetaan perheen, tai kylän vanhimmalta,
mutta ei Suomessa.”

Toden totta! Oletko sinä nähnyt yleisessä keskusteluissa vanhusten ääntä? Ja kuka on vanhus? Onko vanhus tietyn iän saavuttanut henkilö, jonka mielipiteillä ei ole enää merkitystä?

Monien valtioiden päämiehet ovat  ’vanhuksia’. Maailmanlaajuisten ongelmien ratkojat (mm.The Elders) ovat todella kokeneita ikäihmisiä. Onko niin, että tarvitaan nuoria ja kokemattomia luomaan konflikteja, joita kokeneet vanhukset kutsutaan ratkomaan?

Naisen mielipide nosti monta kysymystä esiin. Ehkä siksi, että hän ei ollut katkeroituvaa tyyppiä. Hän oli elänyt hyvän elämän ja työuran ja häntä arvostettiin. Hänen pohdintansa oli enemmän sellaista hänelle tyypillistä elämän viisasta tarkkailua. Se laittoi miettimään, miten me arvostamme työelämässäkin vanhempia ihmisiä?

Siirretäänkö heidät hiljaa syrjään, vai otetaanko lähelle, jotta osaisimme kuulla ja nähdä, mitä annettavaa heillä on?

Meillä Milestonessa samassa tiimissä työskentelevien ikäero on parhaimmillaan ollut 45 vuotta. Miten se näkyy arjessa? Vanhimman kapenevassa ajattelussa, ideoiden vähenemisessä, muutoskyvyttömyydessä, motivaation laskussa? Ei missään edellisessä. Kahden tuoreimman palvelumme kehittämisen keskiössä on kohta 70-vuotias konkarimme. Ikä on numero, osaaminen on jatkuvasti kehittyvää.  On toki totta, että eläköityvän ihmisen motivaatio suuntautuu luonnollisesti jo työnkin ulkopuolelle ja siksi on tärkeää, että työyhteisö on sellainen, jossa on tilaa jakaa kaikkia tärkeitä asioita, ei vain töihin liittyviä.

Miten sinä näet vanhempien ihmisten arvostuksen?  Miten saisimme vanhimmissa työntekijöissä olevan kokemuksen ja viisauden busineksen hyödynnettäväksi? Mitä opittavaa meillä on muualta maailmasta?

 

 

Liity mukaan Nextmile -yhteisöön. Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa Facebook / Twitter / LinkedIn / Instagram niin saat tiedon tuoreeltaan uutisista ja uusimmista kirjoituksista. 

 

Mistä aiheista haluaisit lukea seuraavaksi?