Missä vaiheessa ja millä tavoin eläkeikä tulee ajankohtaiseksi, on hyvin yksilöllistä:

Nyt 57-vuotias nainen on edelleen projektitöissä, mutta hän on käynyt opiskelemaan eläinterapiaa. Hän suunnittelee siirtyvänsä eläkkeelle nykyisistä töistään viimeistään täytettyään 60 vuotta ja siirtyvänsä uuden ammatin kautta uuteen elämänvaiheeseen.

Hyvässä työvireessä ollut 60-vuotias johtaja sai tietää uudelta toimitusjohtajalta, että hän jää eläkkeelle parin vuoden kuluttua. Organisaatiomuutoksessa hänen kanssaan sovittiin projektitehtävistä siihen saakka, kunnes tarvittava ikä täyttyy. Vaikka sysäys eläkkeelle lähdöstä tulikin ulkopuolelta, hän suhtautui asiaan tyynesti: rikkaan työuran jälkeen hän haluaakin jakaa osaamistaan seuraajilleen, mutta ei kaipaa enää suuria haasteita ja tavoitteita.

Kansainvälisen uran tehnyt mies oli alkanut heti 50-vuotispäivän jälkeen miettimään puolisonsa kanssa mitä he haluavat loppuelämänsä tehdä – ja päättivät ostaa maatilan. Se oli ollut miehelle haave jo lapsuudesta asti ja nyt siihen oli varaa. Loppuelämä suunnitellaan nyt tilan ehdoilla – eikä eläke ole keskeistä, vaan vapaa, luonnollinen elämäntapa.

67-vuotias konsultti hankki vaimonsa kanssa kakkosasunnon Ranskasta viettääkseen siellä laatuaikaa myös lasten ja lastenlasten kanssa. Hän tekee edelleen keikkoja oman firmansa kautta. Onko hän siis varsinaisesti ”jäänyt eläkkeelle”?

Itselleni eläkeasia tuli toisella tavalla vastaan, kun olin 35-vuotias. Eron ja Meksikon työkomennuksen jälkeen aloin rakentaa elämääni Suomessa uudelleen. Yhtenä aamuna pankin puhelinmyyjä soitti ja tarjosi eläkevakuutuksia. En pystynyt kuvittelemaan mitään niin kaukaista kuin eläkeikä, hyvä kun pystyin hahmottamaan muutaman viikon päähän mitä elämässäni tapahtuu! Jäi sopimus silloin tekemättä.

Milloin on ”oikea hetki” alkaa miettiä ja suunnitella eläkkeelle jäämistä? Milloin sinä pysähdyit tämän kysymyksen ääreen omalla kohdallasi?

 

Liity mukaan Nextmile -yhteisöön. Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa Facebook / Twitter / LinkedIn / Instagram niin saat tiedon tuoreeltaan uutisista ja mm. Tuulan uusimmista kirjoituksista. 

 

Mistä aiheista haluaisit lukea seuraavaksi?