Viimeistään 60-vuotissyntymäpäivän lähestyessä on aika kysyä, elänkö omaa elämääni. Nuorena valintoihin vaikuttivat suku, koulu ja ystävät, aikuisena ura ja oma perhe ylläpitävät elämän rytmiä ja omat henkilökohtaiset haaveet jäävät helposti varjoon. Moni ehtii keski-iän ohi pysähtymättä tai jos joutuukin matkalla pysähtymään avioeron, sairastumisen tai irtisanomisen takia, on helpompi pyrkiä takaisin tuttuun ”hyvän elämän” malliin, kuin todella kysyä: ”Kenen elämää minä elän?”

Ihmisen luonnolliseen kehityskaareen kuuluu useita psyykkisiä ja henkisiä siirtymiä, mahdollisuuksia kehittyä täydemmäksi ja kokonaisemmaksi ihmiseksi: Lapsena opimme kävelemään ja puhumaan, nuorena kognitiiviset kykymme kehittyvät monipuolisemmiksi ja aikuisena opinnot ja työt kasvattavat vastuunottoa, ja huolehtiminen lapsista kykyä toisten huomioimiseen ja empatiaan.

Keski-iän kehityshaaste on tulla omaksi ainutlaatuiseksi itsekseen. Elämänkokemusta vasten voi tulla tietoisemmaksi omasta maailmankuvastaan ja arvoistaan. Vaatii rohkeutta, että uskaltaa kyseenalaistaa arvonsa ja uskomuksensa ja tehdä tiliä aiemmasta elämästään. Ilman tätä uudelleenarviointia emme kuitenkaan löydä oman elämämme ainutlaatuista kutsumusta.

Onnistuneen keski-iän kriisin – tai kuten mieluummin sitä kutsun: mahdollisuuden – läpikäymisen jälkeen henkisyydestä tulee materiaa tärkeämpää. Tämä arvojen muutos avaa aivan uudenlaisia ovia itsen toteuttamiseen. Joillakin se näyttäytyy ulospäin työn vaihtamisena tai yrittäjäksi ryhtymisenä, toiset antautuvat luoville harrastuksille tai aktivoituvat vapaaehtoistyössä. Isojen elämänmuutosten takana on tarve toteuttaa unelma, joka lähtee Itsestä, ei ulkoisista syistä.

Jos kehityshaasteeseen ei vastaa silloin kun on sen aika, kun sisäinen ääni kutsuu kiinnittämään siihen huomiota, vastaamattomat kysymykset ikään kuin pakkautuvat ja jäävät käsittelemättöminä psyykeen. Kynnys oman sisäisyyden tutkimiseen voi nousta korkeaksi, jos ei ole tottunut itsen reflektoimiseen aiemmin. Mutta polkua tuntemattomaan ei tarvitse kulkea yksin. Etsi rohkeasti itselle sopiva opas, luotettava kumppani todistajaksi sisäiselle matkallesi, kun sielusi kutsuu sinua elämään omaa ainutlaatuista elämääsi.

 

Liity mukaan Nextmile -yhteisöön. Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa Facebook / Twitter / LinkedIn / Instagram niin saat tiedon tuoreeltaan uutisista ja mm. Tuulan uusimmista kirjoituksista. 

 

Mistä aiheista haluaisit lukea seuraavaksi?