Terapiassani oli 58-vuotias johtaja, jota kutsun tässä Iiroksi. Hänellä oli yli 25 vuoden kokemus saman korporaation eri yksiköissä.  Nousujohteisen uran kruununa oli toimitusjohtajan asema.

Kun kysyin ensimmäisen tapaamisen aluksi mikä hänet toi vastaanotolle, Iiro ei vastannut suoraan, vaan alkoi kertomaan itsestään. Pitkä työura oli syönyt ison osan hänen elämästään. Hän pohti aiempia uravalintojaan, ja miksei ollut tarttunut tilaisuuteen, kun hänelle tarjottiin jo 40-vuotiaana toimitusjohtajan paikkaa toisella toimialalla. Elämä olisi ollut kansainvälisempää, hän olisi muuttanut pois Suomesta ja ehkä hän olisi eronnutkin.

Jossain tarinan varrella hän ohimennen mainitsi: ”Kun en voi puhua kellekään. En edes vaimolle … ei se jaksa enää minua.” Kävi myös ilmi, että lapset olivat olleet jo kauan maailmalla, toinen Kuala Lumpurissa, eikä heillä ollut enää säännöllistä yhteyttä.

Kuuntelin edelleen vuolasta tarinaa siitä mihin ura oli hänet vienyt, ja tehdessäni muistiinpanoja huomasin pian, että yksi teema toistuu: häneltä puuttui syvä tunnesuhde. Tunnistin yksinäisyyden, elämän tyhjyyden kaiken ulkoisen menestyksen takana. Tunsin myötätuntoa häntä kohtaan ja kerroin että kuulen hänen olevan yksinäinen. ”Mitä? Minä? Ei sentään, onhan minulla tässä iso tiimi ja joka päivä palavereita – tapaan ihmisiä vähän liikaakin. En minä yksin ole.” Jatkoin: ”Mutta tunnetko kuuluvasi joukkoon?” ”Niin en tietysti ole samassa asemassa kuin he…”

Iiro jatkoi vielä tarinaa muista aiheista, kunnes aivan tapaamisen lopussa hän kysyi: ”Niin, onko tämä yksinäisyyttä? Kun ahdistaa ja kiristää?” Hymyilin ja totesin vain retorisesti: ”Niin, onkohan se sitä?” Iiro hymyili takaisin ja löysäsi solmion solmua.

Johdon terapiassa ihminen vapautuu. Joskus sen saa aikaan oivallus omasta pinttyneestä ajattelutavasta, joka toistuvasti ajaa hänet ongelmiin, joskus voimakas tunne joka yllättäen tulee esiin ja jolle on todistaja. Johtaja ymmärtää miten hän on itse luonut omat olosuhteensa – ja voi niihin myös itse vaikuttaa. Usein jo se, että tulee kuulluksi, vapauttaa. Se että saa jakaa sielun syvimpiä tuntoja, on puhdistavaa ja virkistävää.

”Kiitos. Tapaamisiin kahden viikon päästä” Iiro hyvästeli ovella. Hieman hymyillen. Saattelin hänet matkaan ajatellen: ”Sinä et ole koskaan yksin sitten kun löydät Itsesi.”

 

Liity mukaan Nextmile -yhteisöön. Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa Facebook / Twitter / LinkedIn / Instagram niin saat tiedon tuoreeltaan uutisista ja mm. Tuulan uusimmista kirjoituksista. 

 

Mistä aiheista haluaisit lukea seuraavaksi?